søndag den 10. marts 2013
Julerose (Helleborus x sternii)
Jeg har ikke så stort held med juleroser i min have, da jeg har en tør og næringsfattig sandjord, hvilket juleroserne bestemt ikke bryder sig om. Det forhindrer mig dog ikke i at anskaffe mig juleroser og håbe det bedste. Helleborus x sternii er den julerosa, der klarer sig absolut bedst i min have. Den står i mit surbunds-/skovbundsbed og den er meget stabil og blomstrer trofast. Dog kan frostvejr i foråret tage livet af knopperne, så man bliver snydt for blomster, men det kan afhjælpes ved at vinterdække med granris og først fjerne disse, når den værste frost er overstået.
Da planten er opstået ved krydsning af to arter (H. argutifolius og H. lividus) kan den være noget variabel. Mit eksemplar er ca. 40 cm. høj, har meget mørke blade og blomsterne starter cremehvide med rosa markeringer på bagsiden og falmer til helt rosa. Den blomstrer i marts-april og trives i halvskygge i en god muldet jord, som dog skal være veldrænet.
Helleborus x sternii kan frøformeres, men da den er en krydsning, vil frøplanterne være variable og ikke nødvendigvis komme til at ligne moderplanten. Frøene skal helst sås straks efter høst, da friske frø spirer bedst. Gamle frø kan have meget svært ved at spire. Frøene skal i først stå varmt og derefter have en kuldeperiode. Det er absolut det nemmeste at så udendørs om sommeren, så frøene får en naturlig varmeperiode med efterfølgende kulde i løbet af vinteren. Alternativt kan der sås indendørs, hvor frøene skal stå ved stuetemperatur i 6 uger. Derefter sættes frøene i køleskab i 6-8 uger, hvorefter de placeres køligt ved ca. 10 graders varme til de er kommet godt igang med væksten. Selve spiringsprocessen kræver tålmodighed, men selv når den er lykkedes, er det nødvendigt at væbne sig med yderligere tålmodighed, for der går nogle år fra såning, til planterne blomstrer.
Juleroser kan også formeres ved deling. De graves op og kan i nogle tilfælde trækkes fra hinanden ellers må de deles med en spade eller en kniv.
søndag den 3. marts 2013
Påskelilje (Narcissus)
Påskeliljer findes i mange varianter, store og små, enkelte og fyldte, gule og hvide. Billedet er et kig ind i en stor gruppe af de små påskeliljer, som kan købes allevegne ved påsketid. Køber du påskeliljer i potte til indendørs brug, så smid endelig ikke løgene ud efter brug, men plant dem ud et sted i haven, hvor du kan få glæde af dem i mange år.
Påskeliljer er ret nøjsomme, men vil gerne have nogen sol. De store typer klarer sig fint i græs, mens jeg synes, det kan knibe lidt mere for de små typer at klare konkurrencen med græsset - det er i hvert fald det, jeg oplever her i min have. Det kan være lidt upraktisk at have påskeliljer i græsset, da bladene først visner ned i forsommeren og de bør ikke slås med græsslåmaskinen, før de er visnet. Derfor kan det være en fordel at placere påskeliljerne i bedet frem for i græsset.
Påskeliljer bliver 10-60 cm. alt efter typen og blomstrer fra marts-maj. De breder sig selv ved sideløg og disse kan graves op og plantes ud andre steder. Det er også muligt at frøformere arterne af Narcissus. Frøene skal have kulde for at spire og behandles som beskrevet for Erantis. Hvis man synes, at den naturlige formering ved sideløg går for langsomt, kan det også lade sig gøre at formere dem ved skælpar eller segmentering af løgene, men det er nok de færreste, der selv vil give sig i kast med disse formeringsmetoder - de anvendes i højere grad i gartnerier, hvor der er brug for at opformere mange løg.
torsdag den 28. februar 2013
Dorothealilje/hvidblomme (Leucojum vernum)
Dorothealiljer forveksles nogle gange med vintergækker, men de er væsentligt større, blomsterformen er anderledes og de blomstrer senere end vintergækkerne. Dorothealiljer er utroligt smukke, men også lidt mere krævende end mange af de andre forårsblomstrende løg. De skal stå i halvskygge i en næringsrig, muldet jord, som ikke må være for tør og de trives derfor fint i surbunds- eller skovbundsbedet. Det er en "gammeldags" blomst, som man ikke ser så ofte mere og det er synd, for hvis blot den får de rigtige vækstbetingelser, er det en nem og stabil plante.
Mine dorothealiljer har jeg fra min mormors have og de har derfor en særlig betydning for mig og det er dejligt at have den slags blomsterminder.
De bliver 20-30 cm. høje og blomstrer i marts-april. De formeres nemmest ved deling, hvor sideløg tages fra, men frøformering er også mulig. Det lykkes bedst med friske frø, som skal have kulde for at spire på samme måde som erantis.
onsdag den 27. februar 2013
Krokus (Crocus)
Hvor erantis og vintergæk kun findes i hvid og gul giver krokussen nogle flere farver at vælge imellem. De findes i hvide, gule, blå og lilla og nuancer derimellem. Krokus er utroligt nemme og nøjsomme og gror fint i græsplænen og alle mulige andre steder, hvor de kan være med til at give farve og liv i det tidlige forår. Udover forskellige farver findes krokus også med forskellige størrelse blomster, men selv de småblomstrede typer har relativt store blomster. Pga. de store blomster kan krokus desværre godt blive lidt medtagede af vind og vejr og efter f.eks. kraftig regn vil blomsterne ofte have taget skade. Desuden kan fuglene godt finde på at hakke i blomsterne, så de bliver ødelagt. Til trods for svaghederne er krokus bestemt værd at have i haven og kan kun anbefales.
Krokus bliver 5-15 cm. høje og blomstrer fra februar til april alt efter typen. Arterne, som ofte har de mindste blomster, blomstrer tidligt mens de storblomstrede hybrider blomstrer lidt senere og det kan derfor være en god idé at anskaffe min. to forskellige typer. Der findes også efterårsblomstrende krokus.
Krokushybriderne kan kun formeres ved at deling, hvor klumper graves op og sideknolde tages fra. Krokusarterne kan selvfølgelig også deles, men de kan også frøformeres. Frøene skal behandles på samme måde som vintergækker og erantis. Ligesom vintergækker kan de være meget længe om at spire, så man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man vil benytte sig af denne metode.
tirsdag den 26. februar 2013
Vintergæk (Galanthus nivalis)
Vintergækken kommer igang med blomstringen kort efter erantissen og de har en periode, hvor de blomstrer samtidig. På nuværende tidspunkt er de kommet frem og står med lukkede blomster, men det varer dog ikke længe, før de springer helt ud.
Det er måske de færreste, der ved det, men der findes faktisk utallige sorter og også flere forskellige arter af vintergækker i både enkelte og fyldte og med forskellige variationer i tegningerne på blomsten både i forhold til farver og til mønstre, så en vintergæk er ikke bare en vintergæk. Jeg har dog kun helt almindelige vintergækker i min have. Jeg forsøgte mig engang med nogle fyldte, men de forsvandt efter blot et par år. Jeg er nu også fint tilfreds med dem, jeg har.
Vintergækker bliver 10-15 cm. høje, blomstrer fra februar til april og trives i en almindelig god havejord i halskygge.
Vintergækker formerer sig selv både med sideløg og frø. Den nemmeste formering sker ved at grave etablerede klumper op tage sideløg fra. Det er bedst at gøre dette umiddelbart efter blomstring mens bladene stadig er grønne. Vintergækker kan også sås, men det er ikke helt nemt. Frøene skal have kulde for at spire på samme måde som beskrevet under erantis, men frøene kan være meget længe om at spire - helt op til et år eller mere. Af denne årsag er det absolut det nemmeste at så udendørs, hvor frøene kan passe sig selv, indtil spiringen kommer igang.
mandag den 25. februar 2013
Erantis (Eranthis hyemalis)
Erantis er vel nok sammen med vintergæk den mest velkendte forårsbebuder og den er også den tidligste. I min have er erantissen den første, der blomstrer hvert år og netop derfor holder jeg så meget af den. I milde vintre kan de blomstre allerede i januar. På nuværende tidspunkt har de været fremme i flere uger. De har i en periode været dækket af sne og is, men nu hvor det er tøet, er de kommet frem igen og blomstrer lystigt videre.
Erantis bliver 5-10 cm. høje, blomstrer i januar-marts og kan gro næsten over alt med undtagelse af de steder, hvor jorden bliver meget varm og tør om sommeren eller hvor der meget fugtigt. Den er meget stabil og breder sig stille og roligt til større flader bl.a. ved selvsåning. Den er hårdfør og livskraftig nok til at gro i græsplænen.
Den klarer som nævnt spedningen selv, men hvis du har lyst til at lave en mere kontrolleret formering er der flere muligheder. Det nemmeste er at grave etablerede klumper af planterne op og tage de små yngleknolde fra. Disse kan så plantes ud et andet sted. Erantis kan også frøformeres. Det bedste resultat opnås, hvis frøene sås, mens de er helt friske. Frøene skal have kulde for at spire, så det er en fordel at så udendørs i foråret inden det bliver for varmt. Her kan frøene passe sig selv og de vil så begynde at spire, når det bliver varmere i vejret. Alternativt kan frøene sås i bakker eller lignende, som sættes i køleskabet i 4-6 uger, hvorefter temperaturen kun langsomt må hæves.
søndag den 24. februar 2013
Velkommen til min blomsterblog
Jeg hedder Rebekka, jeg er født i 1974 og jeg er vild med blomster. Det er især stauder, altså flerårige blomstrende planter, der har min interesse, men jeg kan frydes over alle typer blomster. Jeg er en håbløs samler - som barn samlede jeg på glansbilleder, klistermærker og alt muligt andet - nu samler jeg på blomster.
Min mand, vores børn og jeg bor i en almindelig 70'er villa med 1.122 kvm grund. Haven er ikke for køn, men den indeholder masser af blomster og der kommer hele tiden flere til. Vi drømmer om på et tidspunkt at få mulighed for at flytte til en landejendom. Det gør vi af flere årsager, men selvfølgelig også for, at jeg kan få masser af plads til alle mine planter.
Denne blog vil jeg overvejende bruge til at lave beskrivelser af planterne i min have med alle relevante oplysninger som fx højde, blomstringstid og vækstkrav, men også min egen vurdering og oplevelse af planten. På denne måde er det tanken, at bloggen på sigt bliver et opslagsværk, hvor der kan findes oplysninger om mange forskellige planter.
Jeg har en hjemmeside, der hedder www.rebekkasblomster.dk, men jeg har valgt også at oprette en blog, fordi den har den store fordel, at andre har mulighed for at supplere med oplysninger om de forskellige planter og der er også mulighed for, at læserne kan stille spørgsmål. På den måde håber jeg, at kunne få lavet meget fyldestgørende beskrivelser af planterne og jeg vil gerne opfordre jer alle til at skrive kommentarer til de enkelte planter, hvis I har viden, I gerne vil bidrage med eller spørgsmål, som teksten ikke giver svar på.
Alle billeder og al tekst på denne blog tilhører mig og må derfor ikke kopieres. Vil du gerne bruge nogle af mine billeder eller tekst i en anden sammenhæng, så kontakt mig, så finder vi nok ud af det.
God fornøjelse med bloggen.
Mange hilsner
Rebekka
Abonner på:
Opslag (Atom)